Covid-19

Covid-19

Om jag är sjuk och måste planera en begravning – hur gör jag då?

Om du är sjuk och inte har möjlighet att komma in till oss på begravningsbyrån erbjuder vi både telefonmöte och videomöte. På så sätt kan du planera begravningen i lugn och ro hemma. Kontakta oss på begravningsbyrån så berättar vi mer.

Hur länge kan man skjuta på en begravning på grund av sjukdom?

I tider där virus likt Covid-19 gör att många blir sjuka och måste hålla sig hemma, är det bra att känna till de alternativ som finns. Enligt Begravningslagen ska en kremation eller jordbegravning ske inom 30 dagar efter dödsdatum. Ett alternativ är att ordna en akt med urna. Vid kremering kan du nämligen vänta upp till ett år med gravsättningen. Det gäller både kyrklig och borgerlig begravning.

Kan minnesstund efter begravning hållas i virus-tider?

Här rekommenderar vi att du följer de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Men alternativ för minnesstund finns. Kontakta din lokala begravningsbyrå så berättar vi mer.

Kan en begravning sändas via länk om man är sjuk?

Ja, möjlighet till att sända en begravning via länk finns. Det krävs då ett tillstånd för inspelning från respektive stift/lokal/officiant samt att platsen för ceremonin har god mobilmottagning så att det finns internet. Kan en direktsändning inte genomföras kan vi som begravningsbyrå spela in och sända begravningen via mobil. Du får då en länk och ett lösenord och kan följa begravningen på distans.

Kan man skjuta upp en begravningsceremoni på grund av Covid-19?

Begravningslagen säger att en avliden ska vara gravsatt eller kremerad senast 30 dagar efter dödsfallet. Men Skatteverket har beslutat att ärenden där anstånd begärs, kommer att avgöras individuellt vid varje enskilt tillfälle.En möjlighet är alltid att låta kremera kroppen och planera en ceremoni kring urnan längre fram. Vid kremering kan du vänta upp till ett år med gravsättningen.

Kan jag som anhörig få se en avliden som är smittad av Covid-19?

Är din anhörige konstaterad smittad av Covid-19 kan och får vi som begravningsbyrå inte erbjuda någon visning. Sjukvården har då redan placerat kroppen i en försluten bisättningssäck. Den får under inga som helst omständigheter öppnas igen.

Kan jag som anhörig få se den avlidne i virustider?

Avlidna som inte har en konstaterad smitta av Covid-19 visar vi precis som vanligt och enligt de rutiner som finns. Är din anhörige dock konstaterad smittad kan och får vi som begravningsbyrå inte erbjuda någon visning.

Kan en person som avlidit av Covid-19 jordbegravas?

Ja, det går bra. Det finns ingen risk för smitta då både sjukvården och vi som begravningsbyrå följer strikta regler i omhändertagandet av den avlidne.

Kontakta oss